28 Ekim 2015 Çarşamba

CANIMIZ CUMHURİYET






Kalplerin bayrak, bayrak gerildiği,
Zaferin demet, demet derildiği,
Uğrunca ne canların verildiği,
Gün bugün.
KUTLU OLSUN EY MİLLET,
CANIMIZ CUMHURİYETİN 92. YILI.



13 Ekim 1923'de Ankara başkent ilan edildikten sonra Atatürk; egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan Cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamış,28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırmıştır. Onlara, "Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz." demiştir.29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdi. Meclis dünya tarihinde gelmiş geçmiş en iyi yönetim şekli olan önergeyi kabul etti. Böylece, Türkiye devletinin yönetimi biçimi "CUMHURİYET" olarak, adı "TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ" olarak belirlendi.(Günümüzde bazı kesimin zoruna gitse de) 
Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyetinin, ilk "Cumhurbaşkanı" oldu. Cumhuriyetin ilanı, yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı. Çünkü Cumhuriyet, seçme özgürlüğü; çünkü Cumhuriyet eşitlik demekti. Ülkemiz Cumhuriyete Kurtuluş Savaşında kazanılan başarı ile kavuştu. Cumhuriyetten önce vatanımız Osmanlı Devleti iken yönetim padişahın elindeydi. Halkın padişahı seçme gibi bir yetkisi yoktu.
Günümüzde her ne kadar "Cumhuriyet" olgusu yok edilmeye çalışılsa da, bu amaçlarına ulaşamayacaklarına canı gönülden inanıyorum.
1 Kasım seçiminin arifesinde canımız Cumhuriyetimizi düşünerek sandığa gitmeniz dileğiyle,



Bilinçli seçimler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder