7 Aralık 2015 Pazartesi

"Kış"ınıza özel beş kış şarkısı tavsiyesi...



Bir çoğumuza göre kış mevsimi hükmettiği soğuk ve getirdiği hüzünler açısından pek sevilmeyen bir mevsimdir. Genelde evinde pek oturmayıp dışarıda vakit geçirmeyi seven deli dolu insanlar açısından bu durum böyledir. Öte yandan da çoğu içine kapanmış, kendi halinde yaşantı sürdüren insanlara göre de kış tam bir sığınak görevi görür. Yalnızlıklarını, duygularını paylaşabileceği bir dost bir sevgili işlevi görebilir. Sokakların samimiyetsizliğine adım atmayıp evinde debelenmeyi seçen insanların böylelikle sevdikleri kış parçaları da mevcuttur. Günlük sorumluluklarından sıyrılıp kendine vakit ayırmak istediğinde gözü devam etmekte olduğu kitabına ve bu güzel tabloya eşlik edebilecek bir fincan kahveye ve tabi ki de arka fonda "o da olmazsa yapamam" dediği, mevsime ayak uyduracak müziğini de arayabilir. İşte bu anınızda size bu eşsiz düşüncenize bi öneride bulunmak mahiyetinde kendi müzik arşivimden seçmiş olduğum sizin kış şarkınız olabilecek parçaları sizlere paylaşmak istedim. Dilerseniz parçalara bi göz atalım.


1 ) Mor ve Ötesi-Kış Geliyor

Güçlü davul ataklarıyla beraber sıkı bir ritimle başlayıp ara ara güzel arpejlerle( gitarda tellere tek tek basma) süregelen bu eşsiz şarkıda Harun Tekin kış mevsiminde güneşin olmayışını hüzünle karşılar. Mevsimin getirdiği yalnızlık hissine de sözlerinde buna yer verir. Yeni umutların yeni rüyaların, güneşin olmayışıyla solduğunu söyler şarkıda. İlk nakarattan sonraki Kerem Özyeğen solosu da bu hırçın hissi şiddetli bir şekilde tanımlıyor. Solodan sonraki sade arpeje ise diyecek söz bulamıyorum. 

2 ) Radiohead-Go Slowly

İngiliz bir grup olan Radiohead, genelde çoğu şarkılarında insanın ruhsal sıkıntılarından, bekleyişlerinden süregelen umutsuz düşlerden bahseder. Şarkı başladığı ilk saniyeden itibaren içinize bir hüzün yerleştirir. Thom Yorke'un içten ve tiz sesiyle devasa bir esere dönüşmüş olan bu şarkı siz, erken çöken kış akşamlarına sitem halindeyken sizde bir ilaç görevi üstlenebilir.

3 ) Coldplay-Trouble


İşte size gerçek bir kış şarkısı. Radihead'den etkilenmiş olan Coldplay, yine onlar gibi eşsiz bir kış şarkısı yapmaktan geri durmuyorlar. Bu eserin sözlerinde bir örümcek ağına dolanıp sevgiliye ulaşamamaktan bahsedilir. Siz şarkıyı dinlerken bu hüzünlü duyguyu mutlaka hissedeceksinizdir. Girişindeki ve bitimindeki piyano dokunuşları ve döngüsel gitar arpejleri ile devam eden bu şarkı kış günlerinizde dertlerinize derman olabilecek bi konumda görünüyor.

4 ) Sakin-Yağmur Güncesi


Yine Radiohead'den fazlasıyla etkilenmiş bir grup daha. Ülkemizde fazla dinleyeni olmayan, haliyle hak ettiği yerde göremediğimiz Sakin'in ilk ve son albümünden çıkmış muazzam bir parça. Şarkı git gide yükselen gitar arpejleri ve davul ritmiyle başlar ve yine aynı döngüsellikle son bulur. Onur Özdemir şarkısında, Ademden beri süregelen yağmurun hiç dinmeyeceğini söyler. Berbat dost, yalnızlığı, kışa yakışan şarkısında bahsetmekten geri durmaz. Son nakaratı ise "yağ yağmur yağ" şeklinde yalvarışla son bulur.

5 ) Melis Danişmend-Her Şey Normal

Melis Danişmend sanki kış şarkıları için bu dünyada yaşıyor gibi. Daha az renk albümü akustik gitar ve piyanonun ağırlıkla olduğu, davulun ise hiç yer almadığı bir albümdür. Danişmend sözlerinde, hayatta her şeyin normal olduğunu ve sokaklarda cebimizde fazla umutlarla dolaşmamız gerektiğini söylüyor gibi. Elde kahve, kar yağışı ve arka fonda bu şarkı eşliğinde dost yalnızlığınızla baş başa bırakıyorum sizleri. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder